W sobotę, 4 września br. w Amfiteatrze Kumowa Dolina w Chełmie, odbędzie się finał III edycji konkursu Kobieta Gospodarna Wyjątkowa. Podczas gali poznamy zwycięskie Koła Gospodyń Wiejskich w każdej z trzech kategorii: Ciasto jak dawniej, Ziołowe skarby kulinarne i Serweta inspirowana tradycją. Gala została objęta patronatem honorowym Małżonki Prezydenta RP Agaty Kornhauser-Dudy. Udział w tegorocznym Komitecie Honorowym potwierdzili: Premier Rady Ministrów - Mateusz Morawiecki, Wicepremier, Minister Aktywów Państwowych - Jacek Sasin, Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Grzegorz Puda oraz Posłanka do Parlamentu Europejskiego Beata Mazurek.

Tegoroczna edycja konkursu była poświęcona lubelskim ziołom. Uprawa ziół w Lubelskiem to zarówno wieloletnia tradycja, jak i coraz popularniejszy, alternatywny sposób kreowania dochodów na obszarach wiejskich. Region lubelski to nieskażony ekologicznie obszar, czyste powietrze, wysokie nasłonecznienie, czyli idealne warunki do uprawy ziół. Jako województwo jesteśmy zagłębiem tymianku, szałwii, melisy, cząbru, mięty, rumianku i kozłka lekarskiego. Rolnicy pozyskują również krwawnik, skrzyp polny czy pokrzywę. Obecnie w regionie kilkudziesięcioma gatunkami ziół obsiewa się ponad 5,5 tys. ha ziemi. Zioła te trafiają na rynek krajowy oraz na eksport.

III edycja konkursu dla kół gospodyń Kobieta Gospodarna Wyjątkowa była odpowiedzią na wielki sukces ubiegłorocznej, która promowała lubelskie jabłka. Wzięło w niej udział 1160 pań z 234 kół. W tym roku zgłosiło się 308 kół, co świadczy nie tylko o atrakcyjności konkursu, ale przede wszystkim o coraz większym zaangażowaniu społeczności wiejskiej w pielęgnowanie tradycyjnej kuchni i sztuki ludowej. Do finału konkursu dostało się blisko 180 kół z całego województwa lubelskiego. Są to laureatki I, II i III miejsca z czterech półfinałów, które odbyły się w lipcu i sierpniu w Chełmie, Zamościu, Białej Podlaskiej i Lublinie, podczas których komisje konkursowe wybierały zwycięskie potrawy i rękodzieło spośród 1708 zgłoszeń.

final konkursu dla kgw

-Tak duże zainteresowanie konkursem jest bardzo budujące. Pokazuje ogromny potencjał jaki drzemie w członkiniach Kół Gospodyń Wiejskich, świadczy także o ich ogromnej wiedzy dotyczącej naszej kultury i tradycji - mówi Członek Zarządu Województwa Lubelskiego Zdzisław Szwed.

Do promocji konkursu został zaproszony szef kuchni Karol Okrasa, który 23 lipca na Zamku w Krupem specjalnie dla Kół Gospodyń Wiejskich gotował regionalne potrawy z użyciem lubelskich ziół i zachęcał do korzystania ze starych, sprawdzonych receptur. Program, który powstał, będzie jedną z atrakcji gali finałowej.

Dla zwycięzców przewidziano cenne nagrody:
•    I miejsce 3000 zł;
•    II miejsce 2000 zł;
•    III miejsce 1000 zł;
•    5 wyróżnień po 300 zł;
•    2 nagrody specjalne w wysokości 2000 zł w każdej z kategorii.

Podczas finału wystąpią zespoły: Drewutnia, Zespół wujka Romana oraz Zespół Pieśni i Tańca „Jawor” Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie. Gwiazdą gali będzie Halina Frąckowiak. Nie zabraknie też degustacji regionalnych potraw i produktów wpisanych na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.